Smartlog v3 » Bøger » Lidt Rebus
Opret egen blog | Næste blog »

Bøger

Stort og småt, skidt og godt

Lidt Rebus

8. Aug 2007 18:05, Bogblog

Ully brokker sig over at jeg ikke rigtig får skrevet om de bøger jeg har læst og det er der jo noget rigtigt i.

En fordel for mig er at de fleste af de bøger jeg har læst har været af Ian Rankin og har omhandlet John Rebus – det gør jo unægtelig det hele lidt lettere!

Jeg læste den nyeste Rebus-roman: Naming of the Dead som noget af det første. Da jeg manglede små 100 sider skulle jeg på ferie, og så kan det jo ikke betale sig at tage en mursten med, derfor tog jeg ”The Black Book” (også Rankin) med.

De to bøger harmonerede godt med hinanden, på trods af at Black Book er nr. 6 i serien, mens The Naming… er nr. 18. Der er gået et stykke tid mellem de to bøger.

Det der bl.a. gjorde dem til gode sidestykker var, at i 6’eren har Johns bror Michael efter endt fængselstid ikke noget sted at være, hvorfor John lader ham bo hos ham (hvor der i forvejen bor en række studerende, da han har lejet lejligheden ud, men nu er blevet smidt ud hos kæresten og derfor selv mangler et sted at bo). Man fornemmer i bogen det forhold der har været mellem de to brødre og den kærlighed der er mellem dem, på trods af at de er vokset fra hinanden.

The Naming of the Dead starter ved Michaels begravelse. Død 44 år gammel af et slagtilfælde. De to brødre havde næsten mistet kontakten til sidst, en sjælden telefonsamtale var det højeste. Ved efterfølgende at læse The Black Book fornemmede (fornam?) jeg de følelser der havde været mellem dem, som var svære at finde i The Naming. På denne måde var de gode at læse efter hinanden. 

Siobhan har i de senere bøger om Rebus fået en større og større rolle, i den sidste her er hun nærmest en lige så betydningsfuld karakter som John. Som pendant til dette bliver hun introduceret i the Black Book (det kan godt være at hun har været med før, men John føler hende noget på tænderne og stoler ikke rigtig på hende endnu). Det giver et nuanceret billede at se ’hvordan det hele startede’ i forhold til hvordan det er ’nu’.
Jeg synes Rankins bøger har fået en anden dimension ved at Siobhan har fået en større plads, og jeg synes det klæder bøgerne at det ikke bare er Rebus der er en antihelt (nu er der også en anti-heltinde…).

Handlingen i de to bøger (og Mortal Causes samt let it Bleed) gider jeg ikke gå i detaljer med. Det er ganske udmærkede krimier. Det engelske (skotske) gør at de nogle gange bliver lidt tunge i de tekniske forklaringer (men man kan jo bare læse dem på dansk). Ellers er jeg ganske udmærket underholdt; det er nogle gedigne krimier med et godt sprog og et godt plot, der ikke kun handler om forbrydelser men også om årsager samt følger.

Charlotte
Charlotte

Kalender

« June 2018 »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Bøger jeg har læst/læser

Flikr

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from ch@r!0tt£. Make your own badge here.

Arkiv

Relaterede