Smartlog v3 » Bøger » De bedste...?
Opret egen blog | Næste blog »

Bøger

Stort og småt, skidt og godt

De bedste...?

6. Oct 2007 16:18, Bogblog

Det er et subjektivt og vanskeligt spørgsmål hvilke bøger der er de bedste, og det er noget jeg i den sidste tid har tænkt meget over: Hvilke fem bøger synes jeg er de allerbedste?

Jeg er reelt set ikke kommet frem til en fasttømret top fem. Min top to er:

To the wedding af John Berger
Det jeg elskede af Siri Hustved 

Men de andre tre, der begynder det at knibe.

Af nyere bøger jeg har læst har jeg været meget begejstret for Ekstremt højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer og Den fantastiske historie om Kavalier og Clay.

Det kan også diskuteres hvilke aspekter der spiller ind på hvad der gør en bog god. For mig skal en god bog røre mig sådan at jeg efter at jeg har læst den sidste side sidder med et lidt sørgmodigt hul i maven fordi jeg ikke længere skal følge personerne på godt og ondt.
Jeg er ikke god til at læse om mennesker jeg finder usympatiske, de irriterer mig og jeg synes det er ubehageligt at læse om dem. På den måde kan der være bøger som jeg godt kan se indeholder en god historie og er velskrevne, men mit ubehag ved at læse dem overskygger dette. Så i den forstand er jeg temmelig snæversynet i min vurdering.

Jeg kan synes at forfattere er gode uden at jeg vil kunne sige hvilken roman der er med på "bedste"-listen. En sådan forfatter er Douglas Coupland som jeg er meget begejstret for og næsten vil kalde min yndlingsforfatter. Hvis jeg virkelig skulle tror jeg at jeg synes Mikroslaver... Eleanor Rigby... Mikroslaver... E... ja, en af de to er den bedste :)

To triologier er også i yndlingspuljen: Jan Guillou Arn-triologien (nu 4 bøger) og Jan Kjærstads Forføren, Erobren og Opdageren (hvor jeg egentlig ikke har læst den sidste).

Jeg kunne sikkert blive ved og komme op på en top 50 uden rækkefølge.

Men jeg synes det kunne være sjovt at høre hvad I synes gør en bog god og hvad jeres top fem er.

udkig 

Kommentarer

 1. Cecilie
  4. Dec 2007 20:22
  1

  Jeg har vist meget anderledes bogsmag end dig. Det eneste navn jeg kan nikke genkendende til er Jan Kjærstad, hvis Forføreren jeg aldrig formåede at komme helt igennem (men enig i at den er fed på en måde der er mig lidt fremmed og svær at sluge). Menmen, det gør det forhåbentlig bare sjovere at få at vide hvad jeg synes er godt. :)

  For mig skal en god bog ikke indeholde et eneste overflødigt ord. Den skal være stramt komponeret og intens, så jeg næsten ikke kan få pusten når jeg læser den, fordi den rammer lige i hjertet. Og den skal virkelig have noget at fortælle mig, ikke bare søge at underholde mig i et vist tidsrum.

  Min sådan rimeligt skitseagtige lige-for-øjeblikket top 5 (men uden hierarki, det ville jeg aldrig kunne overskue når de allesammen er så gode) er:

  Solvej Balle: Ifølge loven.
  Laurie Anderson: Stories from the nerve bible.
  Pär Lagerkvist: Det eviga leendet (Det evige smil).
  Francis Ponge: Le parti pris des choses (At tage tingenes parti).
  Leo Tolstoj: Vojna i mir (Krig og fred). (den eneste af bøgerne der efterlod mig med den følelse af at savne personerne, du nævner at en god bog skal give)

  Og så blev der lige tilfældigvis repræsenteret fem forskellige sprog. :D Bonus!

Charlotte
Charlotte

Kalender

« June 2018 »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Bøger jeg har læst/læser

Flikr

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from ch@r!0tt£. Make your own badge here.

Arkiv